Integracja wykonana przez Pana Łukasza https://www.portal.ztechnikazapanbrat.pl/filmpagescollection/5050
Super fajna sprawa. Jednak wszystko jest ok do momentu gdy Firma Mójdomek nie zniknie z rynku. Serdecznie życzę im wielu lat funkcjonowania na rynku, ale wszystko może się zdarzyć a wtedy dane z chmury znikają i nasz monitoring również niestety. Dlaczego o tym piszę? Nie aby skrytykować pracę Pana Łukasza, wręcz przeciwnie. Uważam, że wykonał kawał dobrej roboty i dał świetny przykład na możliwości integracji Fibaro z zewnętrznymi " źródłami". Brawo i korzystajmy z tego ile tylko można. Jednak dobrze mieć rozwiązanie alternatywne gdyby doszło do momentu, że Firma znika. Jako przykład przedstawię Firmę Orange i system inteligentnego domu w ramach centrali Peraverde. W dniu dzisiejszym strona nie funkcjonuje i... kiszka. Co ciekawe na Allegro są jeszcze sprzedający oferujący ten system. Akurat te urządzenia można wykorzystać w Fibaro bo działają w protokole Zwave. Ale gdy ktoś nie ma Fibaro to jego system nie działa.
Więc może dobrze by było znaleźć rozwiązanie alternatywne.
Np. Hydrostatyczny Czujnik poziomu cieczy PS-01-010 0-10V
i …tu nie wiem bo jeszcze za mało umiem ale RGBW lub smart implant do raportowania stanu czujnika.
Dla bardziej rozrzutnych można zastosować dodatkowo Miernik Panelowy MG14 230V
który na swoich wyświetlaczach pokaże cyfrowo i na linijce diodowej poziom wody w zbiorniku. Dodatkowo ma wbudowane cztery przekaźniki, które mogą raportować np. przez 2x smart implant poziomy wody : bardzo niski, niski, wysoki i bardzo wysoki. Interesuje mnie jak dla czujnika 0-10V można raportować poziom wody w zbiorniku np. o wysokości 1 m i dla zamiany poziomu o każde 10cm zmieniać ikonę w aplikacji prezentującą ten poziom ( tak jak w dimerze poziom jasności żarówki ).
Jakieś pomysły, a może Ktoś ma już funkcjonujący przykład i zechce się podzielić swoim doświadczeniem?
Dzięki @bobrobrk - popieram twoją uwagę. Nic nie trawa wiecznie i to jest słuszna uwaga i dlatego jestem przekonany, że nawet gdy serwis jakiś zniknie z rynku to szybko sami napiszecie swoją nową integrację :-).
Innym rozwiązaniem, które pokazuje @bobrobrk to za pomocą odpowiednich urządzeń samemu odczytać poziom w zbiorniku bezpośrednio za pomocą sygnału analogowego np
- 0-10V za pomocą IN1-IN4 w RGBW Controller FIBARO lub
- 0-10V za pomocą IN1, IN2 w Smart Implant .