Czy może już Ktoś, coś w temacie i może podzielić się uwagami ?
5 komentarzy
Polub
Comments (5)
Przemek
08 wrz 2022
W moim przypadku z powodzeniem mam podłączone czujniki zalania, temperatury i wilgotności i switch'e dodatkowo mam też przystawkę zamykającą zawór wody również po Zigbee i wszystko śmiga bez kłopotu. Wiekszość urządzeń to Aqara
Polub
Przemek
20 wrz 2022
Odpowiada osobie:
pewnie gubił. Tutaj sytuacja podobnie jak z Z-wave tylko urządzenia zasilane działają jako repeatery. No i małe urządzenie bateryjne. Ja mam switch z TUYA i jest on zasilany bezpośrednio z sieci - nie ma problemów z zasięgem. Co do Aqrara to mam też te własnie czujniki i sytuacja podobna jak postanowiłem przeanalizować jak sterować cyrkulacją CWU to położyłem do na rozdzielaczu i dopóki miałem otwartą skrzynkę z rozdzielaczem to działał ale jak tylko zamknąłem metalową skrzynkę to pomimo że czujnik był 3m od HC3 to stracił połączenie. Najgorsze że u mnie jak te czujniki stracą połączenie to tylko usunięcie i dodanie ponowne stawia go na nogi. Macie na to jakieś patenty jak przywrócić połączenie z takim urządzeniem ZigBee ?
No i na koniec z tymi sieciami tylko przypomnę że niższe częstotliwości mają większe zdolności penetrowania ścian i innych przeszkód. Niestety im wyższa częstotliwość tym szybciej sygnał ulegnie wytłumieniu, no i 2,4GHz WiFi ma w naszych domach dużo interferencji tak że różnie z tym ZigBee może być :) oczywiście przy kilku urządzeniach sieciowych, wzmacniających syngnał powinno być to do opanowania :)
W moim przypadku z powodzeniem mam podłączone czujniki zalania, temperatury i wilgotności i switch'e dodatkowo mam też przystawkę zamykającą zawór wody również po Zigbee i wszystko śmiga bez kłopotu. Wiekszość urządzeń to Aqara