1) Nagram parę filmów pokazujących pierwsze kroki, jakie należy wykonać po kupnie HC3 (pierwsze uruchomienie, podłączenie, konfiguracja) !
Myślę, że jest to materiał dla wielu osób bardzo poszukiwany...
2) Następnie przeprowadzę migrację systemu z centrali HC2 na HC3 automatyczną w zakresie takim jak się uda, a potem ręczną.
I co sądzicie dobry jest to pomysł na początek roku ?
Najpierw powstała seria filmów 2000 - Uruchomienie centrali HC3 po raz pierwszy
a migracją zająłem się potem i to w praktyce przez duże "P", gdyż nie udało mi się przenieść samemu mojego systemu z HC2 do HC3. O wszystkich napotkanych trudnościach opowiadam w dedykowanej serii filmów 2020 - Migracja urządzeń z centrali HC2 do centrali HC3 w praktyce
U mnie migracja bez problemu z HC2 na HC3 a co powiecie na nowość od fibro HC3 LITE
A teraz dodałem bliźniaczy temat do serii 2000 czyli migrację.
2020 - Migracja urządzeń z centrali HC2 do centrali HC3 w praktyce
A dziękuję nie nudzę się :-) ....
Właśnie wypuściłem serię filmów dla osób zaczynających przygodę z HC3 - czyli podłączenie, LAN, Wi-FI, konfiguracja, podłączenie FIBARO ID.
" Uruchomienie centrali HC3 po raz pierwszy"
https://www.portal.ztechnikazapanbrat.pl/filmpagescollection/2000
Początkowo ta seria filmów miała też zawierać migrację z HC2 na HC3 ale okazało się, że nie jest to takie proste :-)
Zrobię oddzielną serię poświęconą tylko migracji - do końca stycznia mam nadzieję.
No właśnie, a później jest siedzenie i rozkmina o co chodzi czytanie jak to naprawić i Pan Łukasz ma ręce roboty :)
Damianie oni nas oszukali sprzedali nam niedopracowanego gniota ja kupiłem tuż jak wyszedł do sprzedaży i jakie było ,, zdziwienie ,, że otrzymałem mniej niż w HC2 .Teraz to jakoś to działa ale dużo czasu minęło a i tak nie otrzymaliśmy tego co obiecano przynajmniej softowo. Ciekawe czy kiedykolwiek Fibaro ogarnie RTSP dla kamer bo mi wydaje się że to jest dla nich nie do przeskoczenia 😁😁😁😁😁🤣🤣🤣🤣🤣 Prędzej Łukasz To ogarnie 😃😃😃😃😃 Coś im te aktualizacje ostatnio Spowolniły. Gdzie jest wsparcie dla zigbee ja się pytam ??😛😛😛 Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym roku dla wszystkich użytkowników portalu 💥💥💥💥💥💥🧨🧨🧨🧨🎇🎇🎇🎇🎆🎆🎆🎆 i Łukasza
Fibaro widzę że wypuszcza produkt aby się już sprzedawał po czym czekają na użytkowników aby im chyba zgłaszali usterki i działają z poprawkami.
No to gruba sprawa z tym przenoszeniem.
Czytając widzę że HC3 na dzień dzisiejszy nie jest jakieś super.
Ja już to przerobiłem... oczywiście z problemami i też z udziałem suportu - cofnęli proces migracji i przywrócili odpowiednią wersję softu.
Na samym początku popełniłem błąd - chciałem się pobawić nową centralką, przeszedłem proces konfiguracji HC3 w tym była aktualizacja do najnowszej wersji. Pobawiłem się i zacząłem migrację - mieliło kilka godzin, późno w nocy reset HC3 do ustawień fabrycznych, próba anulowania migracji itp. itd.
W skrócie - najlepiej podłączyć HC3 do sieci, zarejestrować w Fibaro ID, następnie wykonać proces migracji.
Szczerze, gdybym nie miał tylu elementów, zrezygnowałbym z migracji i postawił wszystko od nowa.
Pozdrawiam i życzę Zdrowia oraz Szczęścia w Nowym Roku.
Chciałoby się też, by programiści Fibaro przyspieszyli z usuwaniem błędów i niedociągnięć. Czasami wydaje mi się, że HC3 żyje swoim życiem, jednego dnia scena działa innego nie..., ale cóż trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Słuchajcie,
Dziś postanowiłem zrobić migrację mojego systemu HC2 z 30 urządzeniami, 60 scenami i 17 strefami do nowego HC3 i .......... póki co wiszę na suporcie FIBARO, który mnie bardzo wspiera :-).
Wszystko, co robiłem, nagrałem i komentowałem - będzie na filmach! Będzie z tego fantastyczny materiałem dla Was. Jak mi jeszcze uda uratować mój system, to się z Wami podzielę kruczkami, a jak mi się nie uda, to ostrzegę Was czego nie robić ;-)
Dziękujemy Łukaszu za Prezencik 😀😀😀🎄
Dziękuję i wzajemnie. Mam nadzieję, że prezent ode mnie dla wszystkich się przyda ;-) Mam tu na myśli nowe zastosowanie nieśmiertelnego Dimmer’a
Zdrowych i Wesołych Świąt Dla Wszystkich subskrybentów 🎄🥂
Ja zawszę czekam z ciekawością co nasz Łukasz na Portalu zaserwuje 🙂🙂🙂 Chciałbym mieć taką wiedzę. Pozdrawiam subskrybentów . Wesołych Świąt Bożego Narodzenia Dla Wszystkich🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄
Dla mnie super sprawa tym bardzie, że udało mi się wylicytować HC3 które przyjdzie w styczniu więc na pewno skorzystam.
Witajcie. Może parę słów wyjaśnienia.
Staram się dzielić swoją wiedzą zarówno dla systemu HC3 jak i HC2.
Pamiętajcie, że portal nie założyłem po to by dawać gotowe urządzenia lub sceny, ale po to, by dzielić się doświadczeniem i pomóc każdemu w zrozumieniu zagadnienia. Nie gwarantuję, że każda seria filmów będzie zawierała gotowe rozwiązanie do pobrania, ani że będzie to na dwa systemy. Dla mnie najważniejsze jest, aby jak najlepiej wyjaśnić dane zagadnienie, a wtedy program napiszecie sami bez problemu. :-)
Jedna uwaga i prośba na przyszłość, by wszystkie opracowania robić jednocześnie na HC2 i HC3. U mnie HC2 od ponad miesiąca leży w kącie i pracuje HC3. Jest tam dużo zmian i ulepszeń, ale są też /delikatnie mówiąc/ różne niedociągnięcia i błędy wieku dziecięcego.
Generalnie uważam, że Fibaro idzie jednak w dobrym kierunku...
Czekam też na uruchomienie ZigBee, będą dostępne tańsze elementy,
chociaż na początku pewnie będzie to bardzo kulało. Takie przemyślenia przed spaniem ;)
Pozdrawiam
Panie Łukaszu może jako że zbliża się sylwester 2021 taki dość nietypowy to może integracja chromecast-a audio ?? :) Multi-Room . Ja tego nie ogarnę ciekawe czy wogóle da rade to ogarnąć dla HC3 ? Jest urządzenie wirtualne wykonane przez użytkownika Martin_N forum Fibaro dla Przystawek iEAST AudioCast M5, HC3 tzn steruje ,,wewnętrznie'' aplikacją telefonu i uruchamia wybrane radio. Pozdrawiam wszystkich użytkowników Portalu Pana Łukasza:)))
Z góry uprzedzam, nie uaktualniajcie HC3 z wersji 5.040.37 do wersji 5.050.13 przed wykonaniem migracji z HC2 do HC3.
Pozdrawiam
Czekamy ,ponieważ problem z migracją może przysporzyć sporej migreny 😅
Ja to wszystko już przerobiłem, ponad miesiąc temu - oczywiście z niespodziankami...